Meyve Suyu Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Merhaba öncelikle nasılsın iyisindir diye umuyorum. Bu blogum da sana meyve suları hakkında bildiklerin veya bilmediğin birden fazla şeyi anlatacağım veya öğreteceğim.
Meyve suyu nedir?
Meyve suyu genel bir terim olup, meyve suyu benzeri içecekler de pratikte çoğunlukla meyve suyu olarak adlandırılmaktadır. Türk Gıda Kodeksinde meyve suyu ve benzeri ürünler için bildirilen tanımlar aşağıda verilmektedir.
Meyve Suyu: Meyve suyu, sağlıklı, olgun, taze ve temiz meyvelerden mekanik
yolla elde edilen, elde edildiği meyvenin renk, tat, koku, gibi tipik
özelliklerini gösteren, fermente olmamış ancak fermente olabilen ve fiziksel
yolla dayanıklı duruma getirilen içecektir. Meyve suyu doğrudan meyveden elde
edilebileceği gibi, konsantresinin daha önce uzaklaştırılan miktarda ve meyve
suyunun ana bileşimini ve kalite özelliklerini önemli ölçüde etkilemeyen,
içilebilen özellikteki su ile seyreltilmesi ve konsantrasyon sırasında ayrılan
uçucu aroma maddelerinin katılması ile de hazırlanabilir.
İsterseniz gelin ilk olarak içtiğimiz hazır meyve sularının içeriğinde bulunan meyve ve su oranlarına bir göz atalım.
Meyve Nektarı: Meyve nektarı; meyve suyu konsantresi, meyve suyu, meyve püresi
konsantresi, meyve püresi veya bunların karışımına meyve oranı ham maddenin
niteliğine göre % 35-50 arasında değişen miktarlarda su , şeker ve asit
katılması ile elde edilen fermente olmamış ancak fermente olabilen içecektir.
Meyve
İçeceği ( Drink ): Meyve suyu
konsantresi , meyve suyu , meyve pulpu konsantresi , meyve pulpu veya drink
şurubu ve meyve oranı %3-30 arasında değişen miktarda içilebilen su,
tatlandırıcı, asit ve izin verilen diğer katkı maddeleri ile hazırlanan içecektir.
Bu içecek grubu meyve şerbeti olarak da adlandırılabilir.
Kokteyl
Meyve Suyu Türevleri: Kokteyl
meyve suyu, meyve nektarı veya meyve drinki; her içecek grubunun kendi içinde
birbiri ile karıştırma oran etiketinde belirtilen içeceklerdir.
Meyve
Suyu Tozu: Meyve suyu tozu,
meyve suyu veya pulpunun suyu uçurularak kurutulması ile elde edilen toz veya
granül formundaki üründür.
Meyve
Şurubu: Meyve, meyve
suyu konsantresi, meyve püresi, meyve püresi konsantresi şeker, asit ve izin
verilen diğer katkı maddelerinin katılmasıyla tekniğine uygun hazırlanan ve
brigs derecesi en az 60 olan üründür. Bu ürünler üretici firma tarafından
etiketinde belirtilen oranda su ile karıştırıldığında içeceği meyve oranına
göre nektar şurubu, drinki şurubu olarak isimlendirilir.
Meyve Suyu Konsantresi: Meyve suyundaki doğal suyun belirli bir kısmının fiziksel yolla
ayrılmasıyla elde edilen ve hacmi başlangıçtaki ne göre en az %50 olan üründür.
Meyve Püresi Konsantresi: Suyun berrak olmayan meyvelerin sağlam, olgun ve taze olanlarının
kabuk, çekirdek kısımlarının ayrılması ile elde edilen hacmi en az %50 olan
üründür.
Meyve
Oranı: Tüketime
hazır meyve suyu, meyve nektarı veya meyve drinkin de: Türk Gıda Kodeksinde belirtilen
minimum çözünen katı madde (Bx) üzerinden hesaplanan meyve suyu veya pulpunun
ağırlıkça yüzdesidir veya tüketime hazar ürünün toplam çözünen katı madde miktarında
meyveden gelen çözünen katı maddenin oranı şeklinde tanımlanmaktadır.
Uluslararası ticarette, meyve suları: CODEX
standartları ve RSK değerleri (Richtwerte und Schwankungsbreiten bestimmter
Kennzahlen) olmak üzere iki ayrı düzenlemeye göre değerlendirilmektedir. Her
ikisinin de hukuki geçerliliği olmamakla birlikte, meyve suyu ve türevi
içeceklerin değerlendirilmesinde referans olarak kullanıldıkları için, bunların
bilinmesi ve izlenmesi gerekmektedir.
Peki meyve suları nasıl üretilmektedir?
(İlk halinden başlayarak anlatacağım. Biraz hikaye şeklinde yazmak istedim.)
İlk olarak meyveler fabrikaların sözleşme yoluyla anlaştığı çiftçilerden alınır veya onlar tarafından traktörlerle kamyonlarla fabrikaya getirilir. Hemen gelen meyveleri gıda kontrol sorumlusu kontrol ettikten sonra laboratuvarda testlerinden sonra onaylanırsa yıkama ayıklama ve sınıflandırma bölümüne alınırlar. Burada meyveler ilk önce büyük bir havuzda yüksek basınçlı su ile çamurluysa çamuru giderilir. Daha sonra ise teker teker bir daha yıkanır ve ardından sınıflandırılır. Büyük küçük veya bozuk kurtlu rengi uymayan olmamış gibi ayrılırlar. Ayrıldıktan sonra ayıklanır kesilir doğranır. Hemen bunların ardından meyvelerimiz ezilir. Yani pres makinesi denilen bir makine sayesinde meyvelerin kendi öz suyu çıkarılıncaya kadar ezilir. Peki çıkan kabuklar ne olur derseniz onlar ayrılır ve kurutularak hayvan gübresi veya yakıt olarak kullanılmaktadır. Sonra ise mayşeleme denilen bir işleme tabi tutulmaktadır. Bu işlem 80-85°C'de 2-5 dakika ısıtılarak enzimleri inaktif
hale getirilmektedir ve mikroorganizmaların yükü azaltılarak meyve suyunun rengini ve
mineral maddeleri açısından zenginleştirilmektedir. Sonra ise mayşeye enzimatik fermastasyon işlemi uygulanır bu işlemin amacı ise; Renk maddelerinin meyve suyuna
geçerek daha koyu renkli bir meyve suyu elde etmektir. Hemen ardından aromasını kaybetmemesi için aroma arttırıcı ilave edilerek kendi orijinal lezzetini kaybetmemesi sağlanır ve filtrelerden geçirilerek berrak hale gelen meyve suyu karton kutulara veya cam şişelere konularak ürün hazır hale gelir.
Meyve suyunun insan sağlığına etkileri:
Bilindiği gibi meyve
suları; aroması, ferahlatıcı etkisi, sindirime katkısı ve hatta susuzluğa karşı
çok eskiden beri tüketilmektedir. Ayrıca bileşiminde bulunan şekerler, organik
asitler, aminoasitler, mineral maddeler, fenolik maddeler, suda çözünen
vitaminler vb. bileşim maddeleri nedeniyle önemli bir besin kaynağıdır.
Turunçgil ve üzümsü sularındaki C vitamini, turunçgil, kayısı ve şeftali
sularındaki provitamin A (beta karoten), bütün meyve sularındaki fenolik
madeler ve Mg, Fe, P, K gibi mineral maddeler meyve sularının insan sağlığı
için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.
Meyve suyu
tiplerine göre tüketici tercihleri:
Meyve Tipi
|
Tercih %
|
Meyve nektarı
|
65.4
|
Aromalı içecek
|
27.5
|
Meyve suyu
|
2.6
|
Meyveli içecek
|
4.5
|
TOPLAM
|
100
|
Bazı ülkelerde kişi başına meyve suyu
tüketim miktarları yıllık olarak;
Ülke
|
Tüketim
(L)
|
Almanya
|
40.2
|
ABD
|
35.7
|
Norveç
|
32.7
|
Avusturya
|
32.0
|
Finlandiya
|
32.0
|
İsviçre
|
29.1
|
Danimarka
|
25.3
|
Hollanda
|
24.4
|
İsveç
|
23.7
|
İspanya
|
22.0
|
Fransa
|
21.7
|
İngiltere
|
21.0
|
Belçika
|
19.7
|
İrlanda
|
17.1
|
Yunanistan
|
16.1
|
İtalya
|
11.9
|
Portekiz
|
11.1
|
Rusya
|
10.0
|
Türkiye
|
5.3
|
AB ortalaması
|
24.2
|
Merak ettiğiniz herhangi bir konu veya soru olursa meyve suyu üzerine çekinmeden sorabilirsiniz. Yorum kısmından yorum yaparak veya Instagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok